Wat is... Hammam?

De hammam (in het Turks geschreven als hamam) is een van oorsprong Arabisch badhuis waar mensen samen komen om zich te wassen. Het sociale aspect in de originele hammams is dan ook groot. De badgasten dragen doorgaans eigen badkleding met een pestemal om zich heen geslagen, een zijden of katoenen doek. De Arabische en Turkse hammam is meestal uitgerust met een stoombad waarin men plaatsneemt voor het was-ritueel.

Hammam

Voor het was-ritueel ga je eerst op de buiksteen liggen, een verhoogde warme steen zodat de poriën in de huid zich openen. Vervolgens wordt over je hele lichaam warm water gegoten door een van de Tellaks, ook wel badmedewerkers genoemd. Vervolgens wordt het hele lichaam ingezeept met een zachte zeep van olijfolie en gescrubt door middel van een speciale scrub-handschoen om vuil en dode huidcellen te verwijderen. Daarna wordt je van top tot teen afgespoeld met warm en koud water.

Na het grondig wassen van het lichaam bedekt de Tellak je onder een dikke laag van schuim dat hij met een schuimzak maakt van olijfoliezeep. Met dit schuim wordt je vervolgens helemaal gemasseerd. Na het afspoelen van het schuim volgt een massage met geurende olijfolie of arganolie. Tenslotte wordt ook het haar gewassen en kan je naderhand een kopje thee drinken en iets eten terwijl de zachte olie in je huid trekt.

In Nederland vind je bij steeds meer sauna's en wellness oorden een hammam waar de hammam-rituelen worden aangeboden. De massage met olijf- of arganolie wordt daarbij meestal achterwege gelaten omdat Nederlanders dit vaak te vettig vinden. Het is aan te raden om voor een hammam-behandeling eerst 5 tot 10 minuten in een stoomcabine plaats te nemen zodat de dode huidcellen in de opperhuid worden losgeweekt. Na het scrubben tijdens een hammam-behandeling is je huid gevoeliger. Je kan naderhand dan ook beter niet in de zon of onder een zonnebank gaan liggen.